Spannum 1 – Harich 1

Zaterdag 13 januari stond het eerste duel van 2024 voor de selectie op het programma. Voor het eerste een belangrijke wedstrijd in de strijd om het kampioenschap. Het eerste team speelde uit tegen Spannum. Beide ploegen hadden nog geen wedstrijd verloren, dus het was een hele belangrijke wedstrijd.

Beide ploegen begonnen ietwat zenuwachtig. De eerste vier doelpunten kwamen allemaal uit een strafworp of vrijebal. De beginfase ging redelijk gelijk op. Wel was het telkens Spannum die als eerste een goal wist te maken waardoor Harich steeds in de achtervolging bleef.

Het ene aanvalsvak moest de eerste helft anders spelen dan ze gewend waren. Onder de korf kregen we een paar keer een overtreding tegen. Hierna werd besloten niet Lammert maar Erik in de eerste rebound te zetten. Het spel in dit vak vertraagde hier een beetje waardoor we moeilijk tot scoren kwamen.

Verdedigend wisten we waar hun sterke punten lagen. Hier konden wij alleen in de eerste helft nog niet heel goed grip op krijgen. Spannum speelt veel met ondersteunende dames vanuit de korf met snelle en beweeglijke heren in het buitenveld. Doel was hier om de doorbraak zoveel mogelijk eruit te halen en de tegenstander te forceren naar het schot. Richting het einde van de eerste helft ging dit beter waardoor de tegenstander lastiger tot scoren kwam. Toch was het Spannum die met een 9 – 7 voorsprong de rust in ging.

In de tweede helft startte Spannum weer erg sterk. Door twee strafworpen werd de stand 10 – 8, maar hierna breidden zij de stand uit naar 13 – 9. Nadat Spannum hun 2e strafworp miste, ging het bij de Harichsters wat beter draaien. In het ene vak werd Lammert weer onder de korf gezet en door goals van onder andere Ype en Myrthe werd het gat van vier verkleind tot nog maar één.

Spannum wist het gaatje weer naar twee doelpunten te krijgen, maar Harich had inmiddels een wissel gedaan die erg goed uitpakte. Harich scoort 2 maal achter elkaar en met nog vijftien minuten te spelen was de stand 14 – 14.

De wedstrijd werd hierna een hele verdedigende. Spannum wilde heel erg het schot bij de heren forceren net zoals in de eerste helft ook goed ging. Harich had in de tweede helft inmiddels meer grip gekregen op hun aanvallende spel waardoor ook zij moeizaam tot goede aanvallen kwamen.

Na een goede actie scoorde Jannie via een strafworp nog de 14 – 15 binnen. Spannum kreeg hierna ook een strafworp maar wist deze in eerste instantie niet te verzilveren, later werd het door een afstandschot toch nog 15 – 15.

Met inmiddels nog een kleine 9 minuten op de klok was het bloedstollend spannend, beide ploegen verdedigden goed wat ook resulteerde in nog steeds een gelijke stand.

Maar toen, met nog een kleine minuut te spelen was het Femke van der Brug, die van afstand heel knap de 15 – 16 voor Harich binnenschiet. Spannum probeert hierop nog te counteren. Zij krijgen nog een vrije bal mee die geblockt werd, Harich had deze rebound en de scheidsrechter liet het eindsignaal klinken.

Een hele mooie, spannende en eerlijke wedstrijd van beide kanten die uiteindelijk toch nog een winnaar kreeg met veel publiek voor zowel Harich als de thuisploeg. Harich staat nu met 5 gewonnen wedstrijden en 10 punten bovenaan de ranglijst.

Het eerste mag nu 2 weken uitrusten om daarna de andere helft van de competitie te spelen.