Geschiedenis

De Korfbal Club Harich is op 12 maart 1960 opgericht. Omdat er nog geen sport werd beoefend in Harich koos men voor de gemengde sport korfbal.

Er is veel gebeurd in de afgelopen 40 jaar. Halverwege de jaren ’70 hing het bestaan van de club aan een zijden draadje, maar nu bloeit de club als ooit tevoren.

KC Harich telt om en de bij 120 leden. Zij zijn verdeeld over 8 jeugdploegen, van junioren tot en met de welpen, en nog 2 seniorenteams. Ook zijn er nog recreanten en niet-spelende leden. In de veldcompetitie is er nog een midweekteam actief.

In de zuidwesthoek van Friesland, waar betrekkelijk weinig korfbal wordt gespeelt, is Harich één van de grootste clubs en speelt (samen met Joure) op een goed niveau. De eerste 2 teams spelen wedstrijdkorfbal op een redelijk hoog niveau. Voor een klein dorp als Harich is het bijna onmogelijk om zonder mensen van buitenaf nog hoger te kunnen spelen.

De club heeft een bestuur dat in totaal uit 7 personen bestaat. Daarnaast werken er nog verschillende commissies, waarin 1 bestuurslid plaats heeft. De jeugdcommissie draait al jarenlang met succes, en een aantal jaren geleden zijn daar de nevenactiviteiten/PR-, technische- en sponsorcommissie bijgekomen. Deze commissies verlichten het werk van het bestuur en de sponsor- en NAC/Prcommissie zorgen ervoor dat de club financieel gezond is en blijft.

Van april tot en met oktober wordt er op het eigen terrein even buiten het dorp gekorfbald. KC Harich beschikt over een ruim bemeten veld, waarop tegelijkertijd eventueel 4 wedstrijden kunnen worden gespeeld. Ongeveer 1/3 deel wordt gepacht, dit is ook de grond waar de kantine en kleedboxen op staan.

In 1985 is met behulp van vele vrijwilligers en veel zelfwerkzaamheden de kantine gebouwd. Enkele jaren later werden ook de kleedboxen geheel opnieuw herbouwd. Ook is op het eigen terrein een eigen parkeerplaats aangelegd. De reclameborden langs het veld zorgen voor de broodnodige inkomsten. Om ’s avonds te kunnen trainen zijn er voldoende lichtmasten aanwezig.