Harich 1 – DTG 1

Harich, 20 april 2019.

Harich wint de Derby van Gaasterland met dikke cijfers.

Streekderby Harich 1 – DTG 1.

20 april 2019. Een week eerder, in de voorbereiding op het veldseizoen, stond Harich nog onder winterse omstandigheden te oefenen op het veld. Een week later, met het paasweekend in het vooruitzicht, waren de omstandigheden zomers. Daar waar onze gemeente vol stroomde met toeristen uit het hele land en daarbuiten, stond op het korfbalveld enorm veel publiek. Zij verheugden zich allen op de streekderby van Gaasterland; Harich – DTG.  De vorige wedstrijd bleven de punten in Wijckel, dus voor Harich was het tijd voor revanche.

Voorafgaand aan het vlaggenschip van Harich stond er voor het tweede een zware tegenstander op het veld. Harich 2 kon niet stunten tegen Heerenveen en verloor met 10-23. Na afloop konden de spelers van Harich en Wijckel zich opmaken voor de derby van Gaasterland. Een altijd beladen wedstrijd, met veel toeschouwers en normaal gesproken is de wedstrijd goed voor veel spektakel. Ook deze keer was dit het geval. Vlak voorafgaand aan de wedstrijd is door Harich het digitale scorebord officieel in gebruik genomen en geopend. Tot stand gekomen door een mooie samenwerking met de sponsoren van de korfbalclub. Door budget van de club van 50 en de sponsoring van o.a. Anne Bergsma van Autoland van den Brug en Johan Hoekstra van HJH Reclame en de inzet van vrijwilligers heeft de korfbalclub een mooi mobiel digitaal scorebord voor alle teams.

Derbytime: De tegenstanders van Harich, die voor het overgrote deel het veld per fiets wisten te vinden, stonden om 15.30 uur klaar tegenover het vlaggenschip van Harich. Het startsein werd gegeven door scheidsrechter H. Drenth. De openingsfase was voor de Harichsters, die via twee mooie doelpunten snel op voorsprong kwam. Dit bleek van korte duur want DTG kon eenvoudig tot een gelijke stand terugkomen. In de openingsfase was het stuivertje wisselen. Beide teams waren gretig op de bal en tamelijk geduldig in de afronding. Tot een stand van 6 ging het gelijk op, waarna DTG de meest ongelukkige werd in de afronding van kansen. Harich begon aan een fase waarin ze uit beginnen te lopen op DTG en de voorsprong vervolgens niet meer uit handen geeft. Vlak voor de theepauze weet Harich op 10-6 voorsprong te komen, waarmee ze lekker de rust in gaan.

Na de theepauze gaat Harich verder waarmee ze de eerste helft zijn geëindigd. Het verschil tussen de beide teams is vandaag zichtbaar aanwezig en het geluk zit de Wijckelers in de afronding alles behalve mee. Met een voorsprong van 12-7 wordt er gewisseld aan de kant van Harich, Jacky Tuinier komt het veld in voor de goed spelende Ype Breeuwsma die inmiddels zijn basisplaats heeft verdiend in het vlaggenschip. De jonge ploeg van Harich geven de tegenstanders uit Wijckel weinig ruimte en dit resulteert in meer balbezit. Na enkele mooie aanvallen loopt de thuisploeg weg tot een stand van 21-9. Deze scherpte werd enigszins verloren in de slotfase van de wedstrijd, waar DTG wel thuis gaf. Dit mocht echter niet meer baten. Er werd door de gasten uit Wijckel nog drie keer gescoord wat resulteerde in een 21-12 eindstand. Een belangrijke eindstand en twee net zo belangrijke punten voor de ranglijst. Hier staan de Wijckelers er beduidend beter voor dan Harich. Daarnaast is het onderling resultaat hierdoor weer gelijk getrokken. Kortom: een mooie dag voor de spelers en supporters van K.C. Harich.

Na afloop van de wedstrijd werd duidelijk waarom vele Wijckeler gasten per fiets naar het veld waren gekomen. De derde helft werd namelijk goed gespeeld en in goed gezelschap met elkaar beleefden we met z’n allen nog een gezellige nazit. Tot volgend jaar!